CONTENT

Duik in de magie van rozenwater voor een stralende huid en gezond haar

De magie van Rozenwater

Het natuurlijke product rozenwater heeft een eeuwenoude geschiedenis en betoverende werking voor het lichaam en de geest. Biologisch rozenwater is namelijk goed voor je huid door de kalmerende, ontstekingsremmende werking, waarnaast het je haar voedt en een zijdezacht en glanzend effect heeft. Rozenwater heeft een magische werking, met name doordat het boordevol antioxidanten en vitaminen en mineralen zit.

Wat is puur biologisch rozenwater eigenlijk, hoe wordt het geproduceerd, en wat zijn de voordelen van rozenwater voor je huid en haar? In deze blog krijg je antwoord op deze en meer veel gestelde vragen rondom biologisch, puur rozenwater.

Wat is rozenwater?

Rozenwater is gemaakt van rozen en water en is een hydrolaat, waardoor het ook wel rooshydrolaat en rooshydrosol wordt genoemd. Het wordt voor allerlei doeleinden gebruikt, vanwege de zoete geur en betoverende werking voor lichaam en geest. Rozenwater hydrosol heeft krachtige kenmerken en biedt diverse voordelen voor je lichaam op culinair, medicinaal en cosmetisch gebied. Biologisch rozenwater heeft daarnaast een lange geschiedenis en wordt al voor lange tijd gebruikt in Iran en andere gebieden in het Midden-Oosten. Hier dient rozenwater hydrolaat vooral als medicinaal product. De betoverende wereld van rozenwater is inmiddels ook ruim bekend in het Westen, waar het eveneens voor allerlei doeleinden wordt gebruikt.

Rozenwater is een biologisch product gemaakt van rozen die groeien in verschillende gebieden. Ze komen voornamelijk voor op het noordelijk halfrond ter hoogte van Alaska, Noord-Afrika en Mexico, waar ze goed tegen zware weersomstandigheden kunnen. Zelfs in Nederland en België zijn er diverse wilde rozensoorten, zoals de Duinroos, Egelantier en Hondsroos. Echter, sommige rozen zijn meer geschikt voor de productie van rozenwater hydrosol dan andere.

Hoe wordt rozenwater geproduceerd?

Puur rozenwater wordt van rozenblaadjes gemaakt, zoals afkomstig van de rozensoorten Rosa Centifolia, Rosa Damascena en Rosa Gallica. Als hydrolaat of hydrosol ontstaat rozenwater als een soort bijproduct van het productieproces van etherische oliën. Door middel van stoom worden de rozenblaadjes van rozen gedistilleerd, waarna er twee producten overblijven. Het eerste product is een vetoplosbaar, lipofiel deel dat in de cosmetische wereld een etherische of essentiële olie, en in dit geval rozenolie, wordt genoemd. Daarnaast ontstaat er destillatiewater met wateroplosbare delen, wat een hydrolaat of hydrosol heet. Bij de distillatie van rozenblaadjes ontstaat er dan dus puur rozenwater.

Rozenblaadjes geven tijdens de distillatie hun mineralen en vitaminen af aan het water, waardoor rozenwater hydrosol en hydrolaat boordevol antioxidanten en vitamine A, B3, C, D en E zitten. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat rozenwater een positieve werking heeft op de huid en het haar als natuurlijk verzorgingsproduct. Naast deze biologische methode zijn er ook niet-biologische productieprocessen, waarbij rozenwater in een laboratorium wordt gemaakt en niet puur is.

Puturals Rozenwater 100% Biologisch en Puur

Nieuwsgierig? Ontdek onze 100% biologische Rozenwater

Onze biologische en pure Rozenwater is afkomstig uit Bulgarije en wordt op duurzame wijze geproduceerd. Het geheim zit hem in de pure, krachtige samenstelling, waardoor Rozenwater een must-have is voor liefhebbers van natuurlijke hydrosols.

BEKIJK ROZENWATER

Waarom is puur biologisch rozenwater een natuurlijk schoonheidsgeheim?

Het gebruik van puur rozenwater gaat ver terug in de geschiedenis en de mythe gaat dat Cleopatra op de hoogte was van dit natuurlijke schoonheidsgeheim voor huid en haar. Zij waste haar gezicht en lichaam met rozenwater en nam uitgebreide, luxe baden met dit natuurlijke water. Het gebruik van rozenblaadjes was tevens populair in de Perzische keuken, waar ze werden gebruikt om het eten lekker te laten ruiken en gerechten een aangename smaak te geven. De Perzische wetenschapper Avicenna staat overigens bekend als de ontdekker van puur rozenwater voor huid en haar in de tiende eeuw. Puur rozenwater werd al snel een veel gebruikt middel in de Arabische keuken in de middeleeuwen.

Langzamerhand werd de heilzame werking van rozenwater ook onder de aandacht gebracht in Europa, waar het een winstgevende bron van handel werd voor de Perzen. Het gebruik van rozenwater voor het gezicht en haar verspreidde zich door heel Europa en het product werd hier voor allerlei doeleinden gebruikt. Niet alleen diende het als onderdeel in de keuken, maar het werd ook ingezet voor het reinigen van de handen en om servies lekker te laten ruiken. Wetenschappers uit de tijd omschreven puur rozenwater als versterkende en krachtige substantie. Overigens was de medicinale werking van het middel ook bekend bij artsen, die het voorschreven om het hart en de organen te beschermen en versterken, en flauwvallen te voorkomen. Vandaag de dag is rozenwater nog steeds erg populair, onder andere als cosmetisch product, bijvoorbeeld om puistjes in het gezicht en vermoeide ogen tegen te gaan.

Rozenwater gemaakt van prachtige rozen

Wat zijn de voordelen van rozenwater?

Biologisch rozenwater heeft diverse voordelen voor het lichaam, waaronder de volgende positieve effecten:

  1. Gaat een rode huid tegen: Veel mensen hebben last van rode vlekken of bultjes op hun huid, wat aangeeft dat de huid geïrriteerd is. Door rozenwater hydrosol of hydrolaat te gebruiken kalmeert de huid en worden deze rode plekken en bultjes verminderd.
  2. Biedt verkoeling: Je kunt biologisch rozenwater ook als after sun gebruiken, aangezien het een verbrande huid verkoeling biedt en kalmeert. Bovendien hydrateert het je huid en blijft de pH-waarde beter in balans, waardoor je uitdroging voorkomt.
  3. Verwijdert bacteriën: Door je gezicht met rozenwater te reinigen, bijvoorbeeld na het verwijderen van je make-up, verwijder je bacteriën van je huid. Zo wordt je huid zacht en worden irritaties voorkomen.
  4. Stimuleert de bloedcirculatie: Zorg voor een frisse en goed doorbloede huid met rozenwater hydrolaat of hydrosol, waarmee je bijvoorbeeld wallen en donkere kringen onder je ogen voorkomt.
  5. Werkt ontstekingsremmend: Doordat biologisch rozenwater een ontstekingsremmende werking heeft voor de huid, gaat het acne, ontstekingen van de huid en eczeem tegen. Het versterkt overigens ook het immuunsysteem en gaat lijntjes en rimpels tegen door de hydraterende werking.
  6. Stimuleert de bloedcirculatie: Rozenwater heeft ook een positief effect op de gezondheid van je haar, doordat het je haar laat glanzen en zijdezacht laat aanvoelen. Bovendien voorkomt het roos en een geïrriteerde hoofdhuid, wat gezond haar bevordert.

Hoe kun je rozenwater toepassen in jouw schoonheidsritueel?

Biologisch rozenwater kan dus wonderen doen voor het menselijk lichaam, bijvoorbeeld door de gezondheid van je huid en haar te stimuleren. Hierbij kan het op diverse manieren gebruikt worden, zoals in de vorm van een rozenwater aromatherapie door een diffuser te gebruiken, als parfum, als reinigingsmiddel, en als gezichtsmasker. Doordat rozenwater een natuurlijk product is zonder alcohol, kun je het ook zonder problemen toevoegen aan je badwater en als spray gebruiken. Biologisch, natuurlijk rozenwater wordt bijvoorbeeld in haar- en gezichtsspray gebruikt om de gewenste effecten te bereiken. Op deze manier kun je rozenwater op allerlei manieren gebruiken tijdens jouw dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse schoonheidsrituelen.

5 manieren om rozenwater te gebruiken voor je huid

  1. Toner: Er zijn verschillende manieren om rozenwater te gebruiken voor je huid. Je kunt bijvoorbeeld je toner vervangen door dit natuurlijke middel. Hierbij kalmeert en hydrateert het de huid en maakt het de huid zacht. Je kunt rozenwater op dezelfde manier toedienen als een normale toner door een watje ermee te besprenkelen en aan te brengen op je gezicht, decolleté en nek. Je kunt het op deze manier ook als verkoelend middel gebruiken na een dagje in de zon te hebben gelegen, waarbij het de werking van aftersun nabootst.
  2. Make-up remover: Rozenwater is goed voor je gezicht en huid en kan ook als make-up remover dienen. Het verwijdert namelijk bacteriën en hydrateert de huid, waarbij geen chemische middelen aan te pas komen. Rozenwater als gezichtsreiniger is op deze manier effectief voor het bestrijden van acne en een onzuivere huid. Het werkt ontstekingsremmend en reinigt de poriën, waardoor rozenwater uitermate goed is voor je huid en gezicht. Je kunt dagelijks wat rozenwater op je gezicht sprayen of aanbrengen met een wattenschijfje, bijvoorbeeld als je je make-up eraf haalt.
  3. Gezichtsmasker: Om rimpels en lijntjes in je gezicht, rond je ogen en op de rest van je huid tegen te gaan, is het aan te raden om regelmatig een heerlijk gezichtsmasker van rozenwater te maken. Hier zijn allerlei soorten recepten voor, zoals in de vorm van een klei- of komkommermasker. Hierbij meng je het rozenwater met klei of komkommersap en breng je het voor ongeveer tien minuten aan op de huid. Dit verhelpt hyperpigmentatie van de huid en heeft een revitaliserende werking. Door regelmatig rozenwater op je huid aan te brengen voorkom je ook donkere kringen rondom je ogen.
  4. Gezichtsreiniger: Gebruik rozenwater als gezichtsreiniger en maak zo effectief littekens en wonden schoon. Immers maakt rozenwater de huid glad en zacht, waardoor wonden en littekens beter genezen. Ook maken de antioxidanten in het product de huidcellen sterker, waardoor stevig huidweefsel aangemaakt kan worden.
  5. Badolie: Ten slotte kun je rozenwater als badolie gebruiken en helemaal tot rust komen door de lekkere geur en de kalmerende werking. Zo ontspant je lichaam en voel je na afloop helemaal zijdezacht aan. Vervang bijvoorbeeld je badschuim of -olie door een scheutje rozenwater.

5 manieren om rozenwater voor je haar te gebruiken

  1. Voor vettig haar: Rozenwater heeft ook een positief effect op de gezondheid en kwaliteit van je haar. Het zorgt voor glanzend en zacht haar, en werkt uitstekend bij vettig haar. Maak zelf een haarspray en spray regelmatig je haar in met rozenwater. Je kunt aan deze spray ook nog andere ingrediënten toevoegen, zoals essentiële oliën en aloë vera.
  2. Voor droog haar: Of gebruik puur rozenwater in de vorm van een conditioner om droog haar tegen te gaan. Je kunt hierbij rozenwater mengen met water en lekker lang in je haar laten intrekken voor het beste effect voor je het weer uitspoelt. Een bijkomend voordeel is dat je haar er ook heel lekker door gaat ruiken.
  3. Voor haargroei: Rozenwater kan ook gebruikt worden voor het stimuleren van haargroei. Dit komt doordat het rijk is aan mineralen en vitaminen en de bloedcirculatie stimuleert, waardoor haarschubben gesloten worden, je haar dikker wordt en haargroei gestimuleerd wordt. Voeg het toe aan je shampoo en masseer je hoofdhuid goed terwijl je het laat inwerken, waarna je het weer uit kunt spoelen.
  4. Tegen haaruitval: Rozenwater stimuleert niet alleen haargroei, maar gaat ook haaruitval tegen, juist doordat het je haar dikker en sterker maakt. Bovendien houdt rozenwater in je haar de pH-waarde in balans, waardoor schilfers en irritaties voorkomen worden en de algehele gezondheid van je haar gestimuleerd wordt.
  5. Tegen roos en luizen: Gebruik puur rozenwater tevens als middel om roos en luizen tegen te gaan. Rozenwater voedt je haar en hydrateert, waardoor roos en luizen geen kans krijgen om te nestelen. Ook hierbij kun je het product mengen met shampoo, conditioner en haarspray.

Rozenwater voor verschillende schoonheidsrituelen

Je kunt biologisch rozenwater dus op verschillende manieren gebruiken. Hieronder geven we een overzicht van hoe jij het in verschillende schoonheidsrituelen kunt toepassen:

  1. Als make-up en gezichtsreiniger om de huid goed te reinigen van bacteriën en onzuiverheden;
  2. Als toner, zodat de huid zacht en gehydrateerd blijft;
  3. Als gezichtsmasker, bijvoorbeeld in combinatie met een klei- of komkommermasker;
  4. Als toevoeging in je crème voor extra verzorging en een goede pH-balans;
  5. Als aftersun ter verkoeling van je huid;
  6. Als ontspannende badolie voor het verminderen van stress en spanning;
  7. Als aftershave om rode bultjes tegen te gaan;
  8. als haarspray, waardoor je haar glanzend en zijdezacht wordt;
  9. In je shampoo of conditioner om een geïrriteerde hoofdhuid, roos, haaruitval en droog of vettig haar tegen te gaan.

5 DIY-recepten met rozenwater

Hoe maak je precies de ideale verzorgingsproducten met rozenwater? Hieronder geven wij vijf toegankelijke DIY-recepten met rozenwater voor jouw huid- en haarverzorging.

  1. Gezichtsmasker: Doe voor dit recept zes eetlepels rozenwater in een kom, waar je een eetlepel warm water aan toevoegt. Roer dit even door en voeg dan twee theelepels yoghurt en een eetlepel honing toe. Nadat je ook dit goed door hebt geroerd, kun je het mengsel aanbrengen op je gezicht en ongeveer een kwartier laten zitten. Spoel het af met lauw water en geniet van een zachte, gehydrateerde huid.
  2. Toner: Maak eenvoudig je eigen toner door een leeg flesje voor een kwart met water te vullen en dit aan te vullen met rozenwater. Schud dit goed door elkaar voor gebruik en houd de pH-waarde van je huid zo stabiel.
  3. Gezichtsreiniger: Ontdek de magische werking van rozenwater als gezichtsreiniger door een half kopje rozenwater te mengen met twee eetlepels vloeibare zeep, een eetlepel plantaardige glycerine en een eetlepel vitamine E-olie. Meng dit met een garde goed door elkaar en stop het vervolgens in een potje dat je er elke dag tijdens jouw schoonheidsritueel bij kunt pakken.
  4. Badolie: Je kunt ook je eigen biologische rozenwater badolie maken, waarvoor je twee theelepels vloeibare zeep en twee eetlepels vloeibare honing samenvoegt. Klop dit goed door elkaar en voeg dan 65 milliliter volle melk en 125 milliliter rozenwater hydrosol toe. Tot slot kun je nog tien druppels lavendel etherische olie toevoegen, waarna je je zelfgemaakte badolie in een glazen fles of pot kunt bewaren voor vier tot zes weken.
  5. Haarspray: Maak je eigen rozenwater haarspray door een sprayflacon voor 1/6e te vullen met lavendelextract en dit aan te vullen met rozenwater. Voeg vervolgens nog een paar druppels amandelolie en de rozemarijn etherische olie toe en geniet van zijdezacht en glanzend haar.
Rozenwater puur en biologisch toepassingen

Waar moet je op letten bij het gebruik van rozenwater?

Rozenwater wordt door verschillende aanbieders aangeboden, maar het is wel belangrijk om op zoek te gaan naar een betrouwbare leverancier om ervan verzekerd te zijn dat je puur biologisch en zuiver rozenwater aanschaft. Controleer daarom altijd de herkomst van het product en of de rozen op biologische wijze zijn geteeld en geoogst. Daarnaast is het goed om de ingrediënten te controleren op de ingrediëntenlijst op chemicaliën en onnodige toevoegingen. Natuurlijk rozenwater voor je huid en haar moet van een goede kwaliteit zijn om het gewenste effect teweeg te brengen.

Koop je rozenwater daarom bij biologische winkels en natuurvoedingswinkels met gecertificeerde biologische en natuurlijke producten. Zuivere rozenwaters hebben bijvoorbeeld de volgende certificeringen: COSMOS, ECOCONTROL, NCS en NATRUE. Door hierop te letten bij de aankoop van rozenwater voor je haar en huid ben je verzekerd van zuiver en natuurlijk rozenwater met het gewenste effect voor jouw lichaam.

Conclusie

Zuiver en natuurlijk rozenwater kopen van een gecertificeerde verkoper brengt diverse voordelen met zich mee voor je huid en haar. Dit speciale water, dat wordt gemaakt van gedistilleerde rozenblaadjes, gaat namelijk huid- en haarirritaties tegen, biedt verkoeling, verwijdert bacteriën en werkt ontstekingsremmend. Om deze redenen wordt natuurlijk rozenwater hydrolaat en hydrosol al eeuwenlang gebruikt als cosmetisch en medicinaal product. Je kunt het ook gemakkelijk toepassen in jouw schoonheidsritueel, bijvoorbeeld door zuiver rozenwater als gezichtsreiniger, toner, gezichtsmasker, badolie en haarspray te gebruiken. Maak het gemakkelijk zelf met ons eenvoudige DIY-basisrecept en ontdek de betoverende en heilzame werking.

Ben jij al overtuigd van de magie van rozenwater voor een stralende huid en gezond haar? Dan bieden wij jou dé biologische en zuiver rozenwater aan. Bekijk onze producten voor meer informatie over rozenwater en andere hydrosols en ontdek hoe je deze krachtige, veelzijdige en natuurlijke producten in je dagelijkse schoonheidsritueel kunt integreren. Bovendien zijn onze producten gecertificeerd volgens de COSMOS-norm. Wanneer ga jij de betoverende werking van ons biologische rozenwater ontdekken voor de gezondheid van jouw huid en haar?

Deel dit artikel op social media